27 Mei 2016

Gisteravond de stek nog eens opgetopt met ongeveer 5 kilo aas. Dat lijkt wellicht veel maar als je een strook van zo’n 150 tot 200 meter en 20 meter breed van voer wilt voorzien, dan is dat niet veel. Daar komt nog bij dat een deel van de smikkelmix door witvis wordt weg gevreten en dat een deel van de bollen door meerkoeten worden verwijderd. Al met al blijft er dan nog genoeg over voor vriend karper. In theorie dan.

Aangezien vismaat Cock vandaag een jaartje ouder wordt, hem vanochtend gebeld en gefeliciteerd. Uiteraard elkaar een beetje de gek aansteken. Cock heeft dit seizoen nog geen karper kunnen vangen. Ja, afgelopen week kreeg hij op een avond beet. Alleen de karper dook onhoudbaar de rieten in en knapte de lijn. Weg karper. Toch vind ik dat wel een beetje sneu voor Cock. De beste man kan best een potje vissen, maar is de laatste jaren een beetje gemakzuchtig geworden. Hij heeft prachtige boezemstekken bij hem in de buurt, maar dan moet je ze wel aanvoeren en wat tijd investeren. Er zwemmen daar behoorlijk grote karpers dus is het een kwestie van tijd dat hij er een paar vangt. Dus Cock, niet lullen maar poetsen met die karperstokken van je.

SONY DSCAan het einde van de middag de spullen in de boot gelegd en naar de trailerhelling gereden. Daar was het redelijk druk. Gezien het mooie weer (20 graden) had ik dat al verwacht. Morgen wordt het helemaal een heksenketel. Dan start het snoekbaarseizoen weer en zullen er weer een aantal van die beesten sneuvelen. Maar heel veel zullen het er niet meer zijn. Het visserijkundigonderzoek van afgelopen jaar heeft uitgewezen dat de snoekbaarsstand behoorlijk is afgenomen. En als die negatieve trend zich doorzet, dan kan het over een aantal jaren wel eens een lastig verhaal worden om nog een paar maatse snoekbaarzen te vangen. Toch moet e.e.a. in perspectief worden gezien. Dat de dalende trend waarneembaar is, is een feit. Maar feit is ook dat het geen structurele trend is als je tot 10 jaren teruggaat; dan valt het op zich wel mee. Toch heeft Sportvisserij Fryslan besloten om een lengteslot in te voeren (snoekbaarzen boven de 70 centimeter moeten verplicht worden teruggezet) en een meeneemverbod voor de maand maart. Dit gaat overigens in op 1 januari aanstaande. De verwachting is dat de andere federaties een jaar later zullen volgen.

De hele avond kan ik geen teken van vissen bespeuren op de stekken. Wel wat gerommel aan de oppervlakte van voorntjes, maar vriend karper laat verstek gaan. Ik besluit dan ook om vroeg mijn slaapzak op te zoeken in de wetenschap dat bij het eerste licht de snoekbaarsarmada tevoorschijn zal komen.

Tegen de klok van vier uur hoor ik de eerste roofvisboten over het water scheuren. De ene vaart nog sneller dan de andere. Snelheden van meer dan 60 kilometer per uur halen ze makkelijk. In eerste instantie stuiven de boten mij voorbij het kanaal op, maar na een half uurtje bij het schemerlicht gaan ook een paar in mijn omgeving voor anker. Gelukkig blijven ze op afstand en respecteren zijn mijn visserij.

SONY DSC

Tegen zes uur komt er een klein polyester bootje aanvaren met daarin een jonge vent en een oudere papzak. Deze is erg gezet, licht kalend op zijn hoofd en een bril formaat jampotglazen. Tot mijn verbazing wil hij bovenop mijn middelste lijn ankeren. Ik zit hemelsbreed 20 meter van de kant en hij wil daar precies zijn ding gaan doen. Ik roep naar hem dat boven op mijn lijnen zit. Eerst krijg ik geen respons, maar als ik iets nadrukkelijker naar hem roep, krijg ik alleen als antwoord de vraag wanneer ik wegga. Ik geef aan dat ik nog een paar uurtjes blijf zitten en dat hij toch echt bovenop mijn lijnen ligt.

“Ik zie geen dobbers,” antwoord hij.

“Nee, dat klopt want ik vis met lood.” Omdat hij zich omdraait en niet meer reageert, roep ik nog iets van ‘respectloos’ en dergelijke. Blijkbaar doe ik dat zo luid dat de vissers die een eind verderop liggen omdraaien en mijn kant opkijken.

Ik zit me op te vreten. Elk jaar hetzelfde gezeik met die gasten. Aangezien ik geen zin heb mij te zitten te ergeren, prop ik snel mijn ontbijt naar binnen en ruim mijn spullen op. Daarna de motor starten en een flinke hekgolf gecreëerd bij het wegvaren. Terwijl ik dat doe, zie ik hen net een kleine snoek binnenboord tillen die niet wordt teruggezet. Geen respect voor medevissers en geen respect voor het meeneemverbod van snoek. Dacht dat we die tijd voorbij waren. Blijkbaar heb ik mij vergist.